Lasatul Secului pentru postul Sfintei Marii. Ce nu ai voie sa faci azi

de: D. C.
30 07. 2018, 18:46

Lasatul Secului pentru postul Sfintei Marii e azi. Cuvantul sec, din sintagma „lasata secului” este inteles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fara grasime, de post. Insa, secul cerut este seculum, adica lumea impatimita. Postul spiritual este cel mai important, dar si postul alimentar trebuie tinut.

Postul Sfintei Marii este un post aspru, daca tinem seama de faptul ca Biserica Ortodoxa ne cere ajunare pana la ora 15:00, in zilele de luni, miercuri si vineri, iar dupa aceasta ora, ne cere sa consumam mancarea uscata.

In postul Sfintei Marii exista o singura dezlegare la peste, pe 6 august, cand praznuim Schimbarea la Fata Doamnului, pe Muntele Tabor. Sfantul Ioan Gura de Aur spune: „Stapanul nostru e bland si cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre.”

Lasatul Secului pentru postul Sfintei Marii marcheaza inceputul postului

Postul Sfintei Marii este un post cu data fixa, incepe in fiecare an pe 1 august si se termina in ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Este un post destul de aspru, daca se tine seama ca Biserica Ortodoxa cere ajunare pana la ora 15:00 de luni, miercuri si vineri, iar dupa aceasta ora se cere consumarea mancarii uscate. Marti si joi se mananca fara ulei, iar sambata si duminica avem dezlegare la untdelemn si vin.

In dimineata zilei de Sfanta Maria, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Taranii care aveau vii mari obisnuiau sa tocmeasca paznici. Barbatii schimbau palaria cu caciula.

Cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august erau ironizati. Se interzicea scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa. De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, ce tinea pana la intrarea in postul Craciunului. Se organizau targurile de toamna.